Skip to main content

Op dit moment leven we in een tumultueuze tijd. Door de corona pandemie komt alles even tot ‘stilstand’, ook de wereld. Dit lijkt in eerste instantie misschien enkel een economische ramp, maar heeft daarentegen een positief effect op de belasting van de aarde en het klimaat. Een effect waarvan ik hoop dat het blijvend is. De crisis waarin wij nu zitten biedt namelijk kansen.

Bij Plennid geloven wij dan ook dat het anders moet. Niek Franken en ik, zijn Plennid gestart, omdat wij vinden dat we anders moeten omgaan met onze, vaak eindige, grondstoffen. Anders omgaan met onze energievoorziening. Anders omgaan met onze voedselconsumptie. Kortom, er moet een systeemverandering plaatsvinden. Maar waar moet je dan in vredesnaam beginnen?

In deze blog ga ik erop in hoe je een stukje van ‘het systeem’ blijvend kunt veranderen door natuur en stad te combineren.

Plennid heeft ervoor gekozen om zich te richten op het zo hoogwaardig mogelijk toepassen van groene reststromen. Denk hierbij aan; hout, (berm)gras, blad, maaisel, gft. Het is belangrijk om goed te onderzoeken wat je met welke stroom allemaal kan. Door de ketenregie op te pakken krijgt Plennid inzicht in de toepassingsmogelijkheden en vat op wat er met deze groene reststromen gebeurt.

 

Bouw met hout

Het lijkt soms alsof de maatschappij vergeten is dat deze prachtige organische grondstof voorheen de primaire grondstof was die gebruikt werd in de bouw. En dat is niet zonder reden. Hout is, mits duurzaam beheerd, de enige grondstof die onze aarde biedt die we ‘oneindig’ kunnen toepassen. Het heeft enkele fantastische eigenschappen ten opzichte van bijvoorbeeld staal of beton. Als je licht wilt bouwen; kies dan hout. Het heeft de hoogste sterkte-gewichtsverhouding. Het heeft een prima isolatie waarde. Hout ademt waardoor er een betere luchtvochtigheid ontstaat, dit zorgt voor een gezondere leefomgeving en minder kans op allergieën. En wat je misschien niet zou verwachten, het is brandveiliger dan beton.

 

Gebruik natuurlijke isolatiematerialen

Natuurlijk isoleren is beter isoleren. Het zorgt voor een betere luchtdichtheid, wat van belang is voor een goed werkende isolatie. Verder biedt het een betere dampregulering. Dit komt simpelweg neer op; lekker koel in de zomer en fijn warm in de winter. Enkele vormen van natuurlijke isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld; hennep, zeewier, vlas en houtvezel.

 

Pas Groene daken toe

Hoe kun je beter stad en natuur combineren dan door middel van groene daken? Het heeft ontzettend veel voordelen alle aspecten van een duurzame leefomgeving. Het is economisch, ecologisch en maatschappelijk zeer waardevol. Graag som ik enkele voordelen voor jou op:

 

  • Zorgen voor schonere lucht
  • Mensen voelen zich prettiger in een groene omgeving
  • Absorberen regenwater
  • Verlagen omgevingstemperatuur
  • Werken geluiddempend
  • Verlengen levensduur van de daken
  • Verhogen het rendement van je zonnepanelen

Dit zijn enkel drie voorbeelden waarom we meer natuurlijke producten terug moeten laten komen in ‘onze’ steden. Hiermee kunnen we direct bijdragen aan de circulaire doelstellingen, de energie doelstelling, de bouwopgave en ga zo maar door.

Ik hoop oprecht dat wanneer de corona pandemie is afgezwakt en het ‘gewone’ leven weer zijn intrede krijgt we niet weer ‘gewoon’ terugvallen in onze oude ‘gewoontes’. Ik hoop dat we met nieuwe inzichten en kennis bereid zijn om ‘ons’ systeem serieus in heroverweging te nemen.

Zo heeft de natuur het tenslotte ook bedacht.